Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна обмисля възможността за изграждане на зърнен коридор

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна обмисля възможността за изграждане на зърнен коридор
Коментари Харесай

Украйна обмисля коридор за зърно през териториалните води на България

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Украйна обмисля опцията за създаване на " зърнен кулоар " през териториалните води на Румъния и България - т.е. ще опита да изнася селскостопанската си продукция през нашите води в Черно море. Това съобщи украинският дипломат в Турция Василий Боднар пред " Суспилни ".

Ден по-рано Русия разгласи завършек на зърнената договорка, която позволяваше на Украйна да изнася с кораби от черноморските си пристанища през Черно море. Каква е концепцията на Украйна?

" Русия, откакто се отдръпна от съглашението, сподели, че към този момент не обезпечава сигурност. А това значи, че те може да обстрелват пристанища, инфраструктурата и вероятно кораби. Това е рискът “, сподели Боднар.

Москва към този момент направи това - малко след края на договорката с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, която Кремъл отхвърли да удължи, бяха нанесени удари по пристанищния град Одеса.

" Имаме опция да притеглим кораби, както и компании, които са подготвени да дават тези кораби за транспорт на зърно. От наша позиция, това може да се осъществя и без да се употребява този маршрут, който към този момент е контрактуван, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е вероятен вид за минимизиране на рисковете “, сподели украинският дипломат в Турция. Все още това е единствено концепция, като публични мнения от София и Букурещ няма.

Останалите разновидности пред Киев

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа, че Европейски Съюз ще продължава да подкрепя украинския експорт по " пътища на солидарността " - сухопътни коридори, открити още преди сключването на зърнената договорка през лятото на 2022 година Хърватия пък предлага железопътната си мрежа и пристанищата в Адриатическо море за превозване на украински храни по различни направления заради блокирането на съглашението за зърното от страна на Русия, разгласи държавният секретар на Министерството на външните работи Франьо Матушич. Кремъл разгласи, че не желае продължение на зърнената договорка без присъединяване на Русия - т.е. единствено със съглашение сред Украйна, Организация на обединените нации и Турция. Според представителя Дмитрий Песков това криело " опасности за сигурността ". Това е отговор на предлагането на украинския президент Володимир Зеленски към турския държавен глава Реджеп Ердоган. Същевременно Координационният център в Истанбул, който правеше инспекции на корабите по съглашението, беше закрит. Ердоган даде заричане, че ще опита да убеди диктатора Владимир Путин да възобнови Черноморската самодейност. Съединени американски щати пък обявиха, че износът на украински селскостопански артикули по суша ще бъде по-малко ефикасен, в сравнение с по море. И назоваха значимо изискване - Щатите няма да вземат участие във военния конвой на товарни кораби.

Припомняме, че още след освобождението на командирите от полка " Азов ", които се намираха в Турция и трябваше да останат там до края на войната, потеглиха спекулации, че президентът Реджеп Ердоган е подготвен да пази зърнената договорка посредством военни кораби в Черно море.

Защо сухопътните коридори не са алтернатива №1?

От началото на войната Украйна изпраща към 10% от износа си на зърно през сухопътната си граница с Полша. Въпреки това е евентуално да се появят тапи, в случай че тя изнася повече зърно по този маршрут, написа BBC. Железопътните линии на Украйна са с друго междурелсие от тези в останалата част на Европа, което значи, че всеки трен със зърно би трябвало да бъде трансфериран от един комплект вагони на различен на границата. Освен това железопътната мрежа в Източна Европа няма потенциал да транспортира до балтийските пристанища и Констанца (Румъния) даже относително дребните количества зърно, които Украйна изнасяше по суша до момента.

Голяма част от зърното остава в страни като Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, вместо да бъде превозено по-нататък. То препълни техните пазари и докара до срив на цените на питателните артикули на локално равнище. За да отбрани приходите на фермерите в тези страни, Европейски Съюз се съгласи да ограничи износа на храни от Украйна до 15 септември.

Инфо: actualno.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР